

P R O G R A M M E

$\mathbf{2}^{ND} \; ANNUAL \; JOHANNESBURG$

FAMILY LAW CONFERENCE

1-2 OCTOBER 2015

DAY 1:

08:00 - 08:30	Registration and coffee	
(30 minutes)		
08:30 - 08:40	Chair's welcome	Beverley Clark, Clarks Attorneys,
(10 minutes)		Johannesburg
, ,		
08:40 - 09:45	The management and mismanagement of	Professor Willie van der Westhuizen,
(65 minutes)	family trusts and the role of the	Millers Incorporated, George
(10)	independent trustee	
09:45 - 10:20	Developing the common law of breach of	Professor Elsje Bonthuys, <i>University of the</i>
(35 minutes)	promise and universal partnerships:	Witwatersrand, Johannesburg
(33 minutes)	rights to property sharing for all	Withdices and, bondinessary
	cohabitants?	
	conabitants?	
10:20 - 10:50	Coffee	
	Conee	
(30 minutes)		
10.50 11.55	Roles, duties and pitfalls of case	Advocate Liza Segal, Johannesburg Bar
10:50 - 11:55		Advocate Liza Segai, Johannesburg Bar
(65 minutes)	managers with reference to new pro	Dr. Donal Duck on Pouch alogist
	forma guidelines for discussion	Dr Ronel Duchen, Psychologist,
		Johannesburg
44:55 40:00	YA71 1 1 : 1: 0	Du Carria Carrana Barrahala airt
11:55 - 12:30	Why do marriages end in divorce?	Dr Sonja Snyman, <i>Psychologist</i> ,
(35 minutes)		Johannesburg
	¥ 1	
12:30 - 13:30	Lunch	
(60 minutes)		
10:00 11:07	The proper law of the proprietary	Professor Jan L Neels, <i>University of</i>
13:30 - 14:05		
(35 minutes)	consequences of marriage	Johannesburg
14.05 14.00	How financial planning can habe the	Cun al Waldtman CEO Foundation F
14:05 – 14:30	How financial planning can help the	Sunel Veldtman, CEO, Foundation Family
(25 minutes)	divorce process	Wealth, Johannesburg
	m ' l.' l.l	
14:30 - 15:05	The new visa regulations and the	Carina du Toit, Centre for Child Law,
(35 minutes)	contradictions between the Children's	Pretoria
	Act, the Births and Deaths Registration	





	Act and the Immigration Act	
15:05 - 15:35 (30 minutes)	Tea	
15:35 - 17:15 (100 minutes)	Arbitration in family law, plus an update from the Family Law Committee of the Law Society of South Africa	Sir Peter Singer, Retired Judge of the Family Division High Court in London and Family Dispute Resolution Facilitator at 1 Hare Court, London Rachael Kelsey, Director, Mediator and Arbitrator, Sheehan Kelsey Oswald, Edinburgh Susan Abro, Susan Abro Attorney, Durban
17:15	End of Day 1	
17:15 onwards	Drinks at the bar at The Capital Empire	

DAY 2:

08:00 - 08:30 (30 minutes)	Registration and coffee	
08:30 - 09:30 (60 minutes)	Case law update (children and finances)	Advocate Tanya Eichner-Visser, <i>Group 21,</i> Sandown Village, Johannesburg
09:30 - 10:10 (40 minutes)	Recent developments in Hague Convention case law in South Africa and other signatory jurisdictions	Advocate Jaqueline Julyan SC, The Marine Group of Advocates, Durban and Barrister of England and Wales at 5 St Andrew's Hill, London
10:10 - 10:40 (30 minutes)	The significance of parental intention in the determination of habitual residence of a child in a Hague Convention application	Rachael Kelsey, Director, Mediator and Arbitrator, Sheehan Kelsey Oswald, Edinburgh
10:40 - 11:10 (30 minutes)	Coffee	
11:10 - 12:50 (40 minutes)	Basic introduction to financial aspects of English family law	Sir Peter Singer, Retired Judge of the Family Division High Court in London and Family Dispute Resolution Facilitator at 1 Hare Court, London
12:50 - 12:35 (45 minutes)	How to critique a forensic psychologist's report from both a lawyer's and a mental health professional's point of view	Dr Robyn Fasser, <i>Psychologist</i> , <i>Johannesburg</i> Ilse Robbertse, <i>Psychologist</i> , <i>Johannesburg</i>
12:35 - 13:10 (35 minutes)	How children are affected by divorce litigation	Marita Rademeyer, Psychologist, Pretoria





13:10 - 13:25 (15 minutes)	Launch of the Gauteng Family Law Forum	Maresa Kurz, Clarks Attorneys, Johannesburg
13:25 - 13:30 (5 minutes)	Close	Beverley Clark, Clarks Attorneys, Johannesburg
13:30	End of Day 2	

