c l a r k s

ATTORNEYS

PROGRAMME

DAY 1:

TIME	8:00 - 8:30	Registration	
30 mins	0.00 0.50	Registration	
· ·			
5 mina	9.00 9.05	Chair's welcome	Payanlay Clauly Clauly Attounage
5 mins	8:30 - 8:35	Chair's welcome	Beverley Clark, Clarks Attorneys
25 mins	8:35 - 9:00	Keynote address	The Honourable
			Judge Raylene Keightley
		Unreasonable Chastisement:	
		Why the common law defence of reasonable and	
		moderate parental chastisement is inconsistent	
		with the provisions of Sections 10 and 12(1)(c) of	
		the Constitution.	
ao mina	0.00	Morling but at Mhat Ethical Cost.	Sarah Anticoni
30 mins	9:00 – 9:30	Working but at What Ethical Cost:	Saran Anticom
		How a code of practice changed the profession.	UK Solicitor, Collaborative Lawyer and
			Mediator
10 mins	9:30 – 9:40	Q & A	
25 mins	9:40 - 10:05	Children's Rights: Fact or Fiction	Professor Sonia Human
		Are we guilty of using the "best interests of the child" as a convenient tool?	University of Stellenbosch
		child as a convenient toor?	
10 mins	10:05 - 10:15	Q & A	
30 mins	10:15 - 10:45	Coffee	
45 mins	10:45 - 11:30	Therapeutic Jurisprudence:	Dr Astrid Martalas
		An Interdisciplinary Approach	
		Examining the role of the parenting coordinator	Counselling Psychologist, Accredited Mediator and Parenting Coordinator
		in bringing about therapeutic outcomes for	Mediator and ratefitting coordinator
		parties to their post-divorce disputes	With
		Parenting Co-ordination – a 21st Century	Consideration
		possibility?	Craig Schneider
		How you can integrate Parenting Coordination into your Practice.	Attorney at Craig Schneider Associates
		into your 1 factice.	

10 mins	11:30 - 11:40	Q & A	
25 mins	11:40 - 11:55	Effective Pleading in Divorce Actions which Involve Trusts	Advocate Liza Segal The Maisels Group
10 mins	12:05 - 12:15	Q & A	
20 mins	12:15-12:35	Contending with Secondary Trauma Suffered by Our Profession: the importance of a solution focused stance.	Dr Jacqui von Cziffra-Bergs Psychotherapist and Psychology CPD & CEU workshop Facilitator Director of the Solution Focused Institute of South Africa
10 mins	12:35 - 12:45	Q & A	
60 mins	12:45 - 13:45	Lunch	
10 mins	13:45 - 13:55	The Plight of the Family Advocate's Office: A desperate need to reform an unsustainable situation.	Advocate Petunia Seabi-Mathope Chief Family Advocate National Office, Pretoria
5 mins	13:55 - 14:00	Q & A	
25 mins	14:00 – 14:25	Hot Topics in English Family Law The current hot issues in England and Wales: the status of pre-nuptial contracts, transparency in the press in high profile cases, arbitration and no fault divorce.	Suzanne Kingston UK Solicitor, Collaborative Lawyer, Mediator and Arbitrator
10 mins	14:25 - 14:35	Q & A	
20 mins	14:35 – 14:55	Public Policy in Agreements about Spousal Maintenance	Professor Elsje Bonthuys University of the Witwatersrand
5 mins	14:55 - 15:00	Q & A	
30 mins	15:00 - 15:30	Tea	
120 mins	15:30 - 17:30	Annual Case Law Update	Advocate Tanya Eichner-Visser
		Q & A and Debate	Group Twenty One
	17:30	End of Day 1	
	17:30	Drinks reception	ALL WELCOME

DAY 2:

TIME	8:00 - 8:30	Registration	
30 mins		ŭ	
35 mins	8:30 - 9:05	My Battle with the Department Home	Ms GPCM
33 111113	0.30 9.03	Affairs: How government bureaucracy violated	
20 mins +		my human rights.	
15 mins		Fighting for the Practical Implementation	With
		of LGBQT Rights: A commentary on case	
		No 38909/17 GPCM v Minister of Home Affairs	
			Advocate Emma Webber
			Victoria Mxenge Group of Advocates
10 mins	0.05 0.15	0.8-4	
10 mins	9:05 – 9:15	Q & A	
40 mins	9:15 - 9:55	The Proper Role of an Expert Witness:	Advocate Liezl Haupt SC
		What is expected of experts involved in disputes relating to the interests of minor children?	Brooklyn Advocates Chambers
		3	
10 mins	9:55 - 10:05	Q & A	
25 mins	10:05 -10:30	Locating Lacunae: Guidelines on the critical	Anthony Townsend
_0		examination of expert evidence offered by	-
		psychologists in care and contact evaluations.	Clinical Psychologist
10 mins	10:30 - 10:40	Q & A	
30 mins	10:40 - 11:10	Coffee	
25 mins	11:10 - 11:35	Confusion and Chaos: Making sense of the	Advocate Tessa Halgryn
		Children's Act when it comes to medical, therapeutic and assessment interventions, with	Island Group of Advocates
		particular reference to the Health Professions	•
		Council's rules.	
10 mins	11:35 - 11:45	Q & A	
30 mins	11:45 - 12:15	Effective Listening: Learning to draw out	Suzy Power
JO IIIIIS	11.40 12.10	information and focus on the real issues.	-
			UK Family Consultant and Mediator
10 mins	12:15 - 12:25	Q & A	
0.5 (0.1)			Clament Manuse a
25 mins	12:25 - 12:50	Payment of Child Maintenance from Retirement Funds: Practical ways to use	Clement Marumoagae
		pensions to satisfy maintenance claims and the	Senior Lecturer, University of the
		legal framework around it.	Witwatersrand and practising attorney at Marumoagae Attorneys
10 mins	12:50 - 13:00	Q & A	
<u> </u>	<u> </u>		

20 mins	13:00 - 13:15	The Right to Dignity: South Africa must take	Advocate Tseliso Thipanyane
		the lead in legalising euthanasia	
			CEO of the South African Human Rights
			Commission
10 mins	13:15 - 13:25	Q & A	
5 mins	13:25 - 13:30	Close	Beverley Clark, Clarks Attorneys
	13:30	End of Day 2	
3 hours	14:30 - 17:30	OPTIONAL WORKSHOP	Suzanne Kingston
		The Practice of Collaborative Law and its	UK Solicitor, Collaborative Lawyer,
		Future in South African Family Law	Mediator and Arbitrator
			_
		What is collaborative divorce? Are you	and
		ready for it? Can you increase the	
		profitability of your practice while saving	Suzy Power
		money for your clients?	
			UK Family Consultant and Mediator

 $Speakers\ and\ topics\ subject\ to\ change.$

The views expressed by conference speakers and delegates do not necessarily represent the views of Clarks Attorneys, its directors and/or staff members, who hope through the choice of topics covered to spark debate and discussion between delegates.